lauantai 28. elokuuta 2010

Päivän lukukappale... :P

"Djagilev ja hänen balettinsa
41.  Muistatteko ensimmäisen näkemänne balettiesityksen?"

Tämän hetkisen lukuprojektini seuraava kappale alkaa näin... Kirja on Igor Stravinski - keskusteluja Robert Craftin kanssa (Igor Stravinski ja Robert Craft, 1963). Stravinski aloitti oman balettivierailujensa sarjan perinteisellä Prinsessa Ruususella, noin seitsemän- tai kahdeksanvuotiaana. Itse pääsin ensimmäistä kertaa Suomen Kansallisbaletin katsomoon hieman vanhempana, ja klassikolla tietysti aloitettiin. Ihana Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas! 

Stravinski kirjoitti tunteneensa Prinsesa Ruususen musiikin, juonen ja jopa joitakin yleisiä askelia ja asentoja. Siitä huolimatta baletti lumosi hänet. Musiikki, tanssi, lavasteet, valot, puvut, jopa teatterin tuoksu, kaikki ne yhdessä luovat erityisen tunnelman, jota mielestäni mikään muu taidemuoto ei pysty saavuttamaan. Teatterissa on oma lumonsa, samoin elokuvassa (todellakin!), MUTTA baletti on aivan omaa luokkaansa! Huolimatta tanssijoiden rääkättyjen vartaloiden ja tanssin vaatimusten epäluonnollisuudesta, baletin lumo pysyy. 

Aion sivistää itseäni ja mennä katsomaan Veren häät & Sheherazaden. JEI!!! :) Menkää ihmeessä balettiin, ihmiset! Nyt heti! www.ooppera.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti